Всеки от нас се е сблъсквал с неприятното чувство от люто опарване по ръцете. Най-често това се случва по време на подготвителния процес при рецепти с люти чушки. По-опитните кулинари знаят как да се предпазят от подобно опарване, но за начинаещите това може да се окаже голям проблем.
Опарването с люти чушки може да предизвика остра неприятна болка, която понякога може да се окаже нетърпима. Ето как да процедирате в такива случаи:
- Според американските лекари, правилните стъпки при овладяване на болката след опарване на ръцете с люто, е са: първо да измиете старателно ръцете с топла вода и препарат за чинии, след което да се накиснат в растително масло за около 1 час.
- Според други схващания, паренето от лютото може да бъде облекчено чрез намазването с вода, кисело мляко, лимонов сок или олио. За целта можете да използвате тампон или директно да започнете да накисвате ръцете в тях. Смята се, че те неутрализират чувството на парене от люти чушки и спомагат за облекчаване на болката.
- Още един начин за облекчаване на неприятната болка е миенето на ръцете с подсолена вода. След това трябва да ги измиете още веднъж с прясно мляко, а накрая да ги изплакнете за трети път с вода и сапун.
- Можете да неутрализирате паренето с помощта на домашна ракия или друга спиртна напитка. Така ще се редуцира горещината и ще се облекчи болката.
За да си спестите този дискомфорт, то е препоръчително да намажете ръцете си с растително масло преди работа с люти чушки или пък да използвате гумени ръкавици.
Ако обичате люти чушки, разгледайте нашите рецепти за чорбаджийски люти чушки и люти чушки в буркани.
Коментари