Соята съдържа изофлавони (наричани още фитоестрогени) и генистеин, които не се срещат в други храни.
Тези изофлавони научно доказано намаляват нивата на холестерола в кръвта и забавят загубата на костна маса, като по този начин предотвратяват сърдечни заболявания и остеопороза.
При някои жени приемът на изофлавон чрез консумацията на соя също намалява симптомите на менопаузата, по-специално горещите вълни.
Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) е установила, че 25 г соев протеин на ден ще намали нивата на холестерола в кръвта с около 12%.
Ето примери за соеви храни и обичайния им диапазон на съдържание на соев протеин (проверявайте винаги етикетите на марките, които купувате):
- 1/4 чаша соеви ядки съдържа 12 грама соев протеин;
- 85 г опаковано с вода тофу, съдържа 6 до 13 г соев протеин;
- 85 г копринено тофу, съдържа 6 грама соев протеин;
- 230 г обикновено соево мляко, съдържа 3 до 10 г соев протеин;
- 230 г соево мляко, ванилия, съдържа 3 до 6 грама соев протеин;
- В 2 с.л. масло от соеви ядки се съдържат 6 до 8 г соев протеин;
- 1 соев бургер съдържа 10 г соев протеин;
- 1/2 чаша консервирана бяла соя, съдържа 13 г соев протеин;
- 1/2 чаша консервирана черна соя, съдържа - 11 г соев протеин;
- 2/3 чаша едамаме, съдържа 6 грама соев протеин;
- 2/3 чаша зелена (сладка) соя, съдържа - 7 до 9 г соев протеин
Препоръчително е да се приема по 25 г соев протеин на ден.
Коментари