Gotvach.bg»Съвети»Как да запазим орехите от червеи

Как да запазим орехите от червеи

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Как да запазим орехите от червеи

Много стопани с ужас установяват в края на лятото, че орехите им са нападнати от червеи. Основният причинител на червивост по орехите у нас е ореховият семеяд Carpocapsa amplana. Ореховият семеяд е малка пеперуда, с размах н а крилата 2 см, която има керемидено-кафяви предни грила и едно голямо жълтеникаво петно в средата.

Този вредител се среща повсеместно в полупланинските и планински райони у ас. Обикновено напада много силно жълъдите на дъба, но нанася и значителни повреди на плодовете на орехите, лешниците и кестените.

Семеядът развива едно поколение годишно. Той симува в почвата под формата на възрастна гасеница. В началото на юли какавидира, а в края на същия месец излитат и пеперудите, които снасят яйцата си в младите плодчета. В края на септември те напускат плодовете и влизан т почвата, за да зимуват.

Предпазването на орехите от червеи е насочено към унищожаване на ореховия семеяд. Та се състои в редовното събиране и унищожаване на опадалите край дърветата орехи, за предотвратяване преминаването на гъсениците в почвата.

В края на август около стъблата на орехите може да се увиват пояси от велпапе, които да привличат гъсениците, напускащи плодовете за да се запашкулят. Късно пред есента тези пояси се свалят и унищожават, а през есента и пролетта почвата около дърветата се окопава. По този начин зимуващите в пръста гъсеници излизат на повърхността и загиват.

гъсениците, когато напускат плодовете, да се запашкулят и зазимуват в тях. Късно през есента те се свалят и унищожават. През есента и пролетта почвата трябва да се прекопава, при което зимуващите гъсеници излизат на повърхността и загиват.

В домашни условия най-добре може да запазите вкуса и хранителните качества на орехите и на ореховите ядки, ако ги съхранявате във фризер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 3
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати