Шницелът е традиционно кулинарно предложение, идващо от европейските региони. Класическата рецепта за това ястие включва кайма или месо и панировка. То е лесно за приготвяне, а същевременно отличаващо се със своите вкусови предимства.
Широко известен и любим на мнозина е виенският шницел. Това е разновидност на традиционната рецепта за шницел, която се отличава с минимални особености.
Какво е характерно за виенския шницел
Названието на този вид шницел се заражда в края на 19 век, тъй като за родина на приготвяне на това ястие се определя именно град Виена. Всъщност още от 18 век се споменава за ястие с телешко, начукано месо, което се овалва в галета.
Виенският шницел се приема за ястие, което може да се приготви единствено с телешко месо. Това е особеност, отличителна само за този вид шницел.
Класическият шницел може да се приготви и от свинско месо. Във виенската кухня обаче позволяват шницелът да се определя като виенски само когато рецептата е с телешко накълцано месо.
Друг характерен белег на виенския шницел е, че неговата големина трябва да излиза малко извън чинията за сервиране. Освен това панировката трябва да бъде с по-въздушна текстура, а не да прилепва плътно по месото.
Още една особеност е, че е прието виенският шницел да се сервира, като предварително е поръсен с лимонов сок.
Към него задължително се добавя гарнитура от зелена салата, картофена салата и салата от краставици.
Коментари