Царевицата е изключително вкусен и хранителен зеленчук, който може да се използва за направата на супи, различни ястия със зеленчуци и месо, както и салати. Може да се използва и за директна консумация – само трябва да се свари, да се посоли и е готова. Варенето на царевицата е много важен момент от приготвянето ѝ.
Хубаво е да варите царевицата в несолена вода, а самата сол добавете или 5 минути преди свалянето от котлона или направо след като извадите кочаните. Избирайте винаги млада царевица, която се вари за 20-тина минути, защото по-старата царевица може да се вари и 2 часа.
Готовността на царевицата може да проверите, като пробиете едно зърно с вилица. Най-лесно ще е да варите царевицата на кочани, които след това много лесно се консумират.
Може да покриете кочаните с листа от царевицата, защото така вкусът ще бъде още по-приятен и наситен. Затиснете ги с чиния, сложете капак и варете до готовност. Сервирайте царевицата топла, като освен да я посолите може да я намажете с малко масло.
Друг вариант е да сварите царевицата на зърна. За целта трябва да махнете зрънцата от кочана и ги пуснете във вряща вода. Варете до омекване, извадете с решетъчна лъжица и ги отцедете добре от водата. След това може да сервирате като гарнитура към различни ястия.
Коментари