Просото е древна зърнена култура, която е позната на човечеството от хилядолетия. Първоначално тя е била култивирана в Азия и Индия, а в Европа идва едва през Средновековието.
Просото има едно особено важно предимство пред останалите зърнени култури, което е, че за разлика от житото, брашното от просо не съдържа глутен и е чудесна алтернатива за хората, които страдат от глутенова непоносимост.
Дори и начинаещите кулинари могат да се справят с приготвянето на просо. Почистеното просо се залива с вода в съотношение 2 до 2.5 към 1 и се вари на тих огън до готовност, т.е. около 15- 20 минути.
Важно е просото да се вари под похлупак, а след свалянето му от котлона, към него да се добави малко масло и да се остави добре да се задуши.
Със свареното просо може да направите каша от просо, супа с просо или вкусно просо с картофи, което е особено подходящо за вегетаринаци и по време на пости.
Коментари