Авокадото заслужено заема почитно място в кулинарията. То притежава редица полезни свойства и висококачествени вкусови характеристики, което правят неговото приложение изключително популярно в редица култови рецепти.
Авокадото е плод, произхождащ от Централна Америка. Наричано още „крокодилска круша“, то притежава грапава обвивка и характерен зелен цвят.
Историята на авокадото датира още през времето на маите и ацтеките. По-късно плодът става сред най-продаваните култури в Америка, като постепенно се преоткриват ценните свойства на авокадото. След проучвания на състава на авокадото, то се смята за една от 10-те най-здравословни храни в света.
Консумацията на авокадото може да донесе редица ползи за организма. В състава на плода влизат антиоксиданти, калий, ненаситени мазнини, аминокселини и редица витамини.
Как можете да разпознаете разваленото авокадо
Въпреки ползите на плода, като всеки друг продукт, то и авокадото не трябва да се консумира при определени обстоятелства.
Признаците, по които можете да разпознаете разваленото авокадо, са:
Състояние на обвивката на авокадото
Ако забележите, че кората на плода е черна или покрита с плесенни петна, то със сигурност авокадото е развалено и не трябва да се консумира. Още един признак е напуканата или вдлъбната повърхност на плода. Също така разваленото авокадо има прекалено мека кора, която може да бъде усетена при допир;
Мирис и вкус на авокадото
Вкусът на разваленото авокадо е кисел или гранасял, а миризмата е необичайна, то тогава със сигурност трябва да избягвате консумацията на плода;
Петна в сърцевината на авокадото
При разрязване разваленото авокадо има кафяви или черни петла и тъмни ивици. Това означава, че плодът загнива и е негоден за консумация.
А добре узрелите плодове авокадо може да приготвите на апетитни:
- гуакамоле.
Коментари