gotvach.bg»Съвети»Как се яде авокадо?

Как се яде авокадо?

Как се яде авокадо?

Авокадото неслучайно се нарежда сред 10-те най-здравословни храни в света. Наричано още крокодилската круша, авокадото се отличава със своя полезен състав и отличителни вкусови качества.

Плодът има мексикански корени, затова и участва в едни от най-популярните традиционни ястия в мексиканската кухня, каквото е и гуакамолето. Авокадото добива световна популярност заради изключителния си състав. В него влизат над 20 различни минерали и витамини, от които калий, магнезий, манган, желязо, фосфор, цинк, витамини от групата В и С.

Заради полезния си състав и специфичен наситен вкус, авокадото има широко приложение и се използва в различни видове ястия.

Как обаче правилно да консумирате авокадото?

Въпреки популярността на авокадото, все още съществува тенденцията за неговото неправилно консумиране. Първо е добре да измиете плода с хладка вода, след което да го нарежете на две равни половини по дължина. Разрезът се извършва по дългата страна на плода, а не по късата. След това отстранявате ядката с помощта на лъжица и преминавате към обелването.

Повечето хора ядат авокадото с помощта на лъжица, като дълбаят в него. Според учени обаче, този начин на консумация погубва полезните свойства на авокадото.

Ето защо авокадото трябва да се консумира, като се обели внимателно така, че да се запази тъмнозелената част под неговата обвивка. В нея се съдържат основните полезни компоненти на авокадото – антиоксиданти, фибри, мастни киселини, минерали и витамини.

Затова се препоръчва обелването да се извършва с помощта на фина белачка или нощ, а не с прибори за хранене.

Вижте някои идеи за: сосове с авокадо; супи с авокадо; салати с авокадо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати