Gotvach.bg»Съвети»Как да изсушим облепиха?

Как да изсушим облепиха?

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716723
Как да изсушим облепиха?

Особеността на облепихата е, че след прибиране на реколтата в клетките на плодовете се отделя интензивно етилен. Този растителен хормон води до бързо презряване на клетките на пулпата, така че бързо се влошава.

Ето защо е необходимо реколтата да се обработва веднага след прибиране и за предпочитане в рамките на час-два.

Плодовете от облепихата могат да се берат само при сухо време. Реколтата се поставя в просторни кошници, облицовани с тънка хартия. Преди обработка или поставяне за временно съхранение плодовете трябва да бъдат сортирани: отстранете всички повредени, изгнили, малки, сухи, презрели или незрели плодове.

Сушенето на плодовете на облепихата се използва, когато няма условия за съхранение на консервирани или замразени храни. Преди сушене плодовете трябва да се измият под струя хладка вода.

Под въздействието на високи температури разрушителната активност на ензимите в пулпата на плода се потиска и продуктът запазва най-голямо количество полезни вещества.

Домашно сушене на облепиха

У дома можете да изсушите облепихата както в специални сушилни, така и във фурната. На първия етап на сушене температурата се поддържа 35-40 °C в продължение на 2 часа.

След това температурата се повишава до 60-80 °C, като не се забравя периодично да се проветрява фурната. На последния етап температурата се понижава до 40 °C.

Изсушената облепиха не трябва да се изнася веднага на мястото за съхранение. Първо трябва да я сортирате, да премахнете изгорелите и недостатъчно изсушени плодове.

След това плодовете се поставят в дървена кутия за два дни за стареене. И едва след това се прехвърлят в тъмни стъклени съдове с плътни капачки. Поставете съдовете с облепихата на тъмно и сухо място.

Има вариант и за сушене не изцяло с уреди, но не дава гаранция за добър резултат. Сортирайте плодовете на облепихата, като отделите настрани напуканите, изплакнете и оставете водата да се отцеди.

Поставете плодовете върху шперплат или лист за печене, поставете ги на открито или в проветриво помещение на сянка (на тавана, под дърветата). От време на време трябва да разбърквате плодовете. На последния етап поставете изсушените плодове върху лист за печене и накрая ги изсушете във фурна, предварително загрята до 40-45 °C.

Вижте още:

- лечебни рецепти с облепиха;

- ползи на листата на облепиха;

- кога и как се бере облепиха.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати