Топло пушен хранителен продукт (напр. топло пушена риба) е продукт, обработен по технологията на топлото (горещото) опушване. Тази технология е вид бърза топлинна обработка на продуктите с дим, придавайки им опушен вкус и подобрявайки вкуса им.
По време на горещо опушване продуктът е изложен на дим с температура от 45 до 120 °C. Продължителността на пушенето е само няколко часа. Понякога е достатъчен 1 час.
Предимства на топлото пушене
- бързина;
- простота (препоръчително е да започнете с горещо пушене за всички начинаещи);
- продуктите могат да се консумират почти веднага;
- не е необходим димогенератор, достатъчна е обикновена пушилня.
- по време на горещо пушене продуктите не изсъхват и остават сочни, тъй като цялата влага се запазва.
Недостатъци на топлото пушене
- поради излагане на дим с висока температура всички полезни вещества се убиват в оригиналния продукт;
- повече канцерогени влизат в продукта (въпреки че това до голяма степен зависи от използвания материал за дим).
При метода на топлото пушене на храната крайният продукт придобива не само характерен опушен аромат, но и има доста дълъг срок на годност. Топлото пушене е един от най-често срещаните видове пушене, тъй като ви позволява да получите бърз резултат.
По време на горещо пушене продуктите не се дехидратират, колкото е възможно повече, и са добре наситени със собствена мазнина, в резултат на което готовите продукти се отличават с достатъчна сочност.
Въз основа на такива пушени продукти можете да готвите много вкусни и безглутенови ястия, питателни салати и закуски като бутерки например.
Коментари