Заешкото е крехко ароматно бяло месо, което се смята за диетично. Той е сладко, постно и здравословно поради ниското съдържание на калории и мазнини.
На заешко подхождат вина със средна плътност и с не висок процент алкохол. Това могат да бъдат както бели, така и червени леки и свежи вина.
Според някои специалисти най-подходящо за заешкото е бялото сухо вино, според други - червено сухо, но все пак това е въпрос на вкус.
По принцип комбинирането на храна и вино е силно зависимо както от личните вкусове, както и от регионалните традиции. От съществено значение е и начинът, по който е приготвено заешкото месо, както и от използваните подправки и гарнитурата към него.
Специалистите препоръчват винаги да търсите добро вино, традиционно за мястото, което се намирате. Местните хора ще ви предложат най-доброто, с което разполагат, подходящо за консумираната от вас храна, в случая - заешко месо, приготвено по местна рецепта.
Но все пак, можем да ви предложим някои отлични "партньори" на заешкото, известни по цял свят:
- Божоле - Beaujolais (Франция)
- Пино Ноар - Pinot Noir
- Барбера - Barbera (Италия)
- Кианти - Chianti (Италия)
- Кот дю Рон - Côtes du Rhône (Франция)
- Кортезе ди Гави - Cortese di Gavi (Италия)
- Гаме ноар - Gamay (Франция)
- Зинфандел - Zinfandel (Италия и Хърватия)
- Малбек - Malbec (Франция)
- Небиоло - Nebbiolo (Италия)
От българските вина има голямо разнообразие, подходящи за комбинация със заешко. Такива са:
- мускат;
- мерло;
- шардоне;
- каберне;
- сира;
- розе и много други.
Коментари