Сините домати или патладжаните са изключително вкусни зеленчуци. Те са благодатни за кулинарна обработка, като единственият им недостатък е това, че лакомо поглъщат всякакъв вид мазнина. Въпреки това не можем са си представим имамбайлдъ или кьопоолу без присъствието на сини домати.
Една добра алтернатива на пърженето е печенето на сини домати на фурна. Това става изключително лесно, с него могат да се справят дори хора, които нямат никакъв опит в кухнята.
Сините домати се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна. Те се поставят в тава, застлана с алуминиево фолио или върху скара, която също трябва да бъде застлана с фолио. Добре е преди да ги сложите във фурната, да ги набодете с вилица или нож на няколко места.
Времето за печене варира в зависимост от големината на сините домати, като обикновено 25-35 минути са напълно достатъчни. Добре е след изваждане от фурната да покриете сините домати с фолио и да ги оставите да се задушат за 20 минути.
След това патладжаните са готови да се превърнат в домашна лютеница със син домат или някои от любимите ни предястия, като разядка с патладжан и чесън, баба гануш или мелитзаносалата.
Прочети също как се бели патладжан, как се премахва горчивото на патладжана, научи кои подправки са подходящи за патладжан и виж тези правила при консервиране на патладжани.
Коментари