Лаймът има дълга история, произхождаща от Югоизточна и Южна Азия. През 19-ти век лаймът, както и други цитрусови плодове като лимона, са били използвани за защита на имунната система и предотвратяване на скорбут /заболяване, причинено от липса на витамин С, характеризиращо се с обща слабост на организма, анемия и др./. Лаймът ще придаде изключителен аромат на вашите фахитас или може да се комбинира чудесно с мохито.
Вярвате или не, лаймът е пълен с хранителни вещества. Лаймът съдържа голямо изобилие от антиоксиданти, витамин С, калий и други хранителни вещества. В един среден по размер лайм ще намерите:
- тиамин, витамин B6, калций – 22 мг, калий – 68 мг, фосфор, витамин D, желязо – 0.4 мг, витамин С – 19.5 мг, диетични фибри – 1.9 г, витамин А, протеин – 0.47 г, въглехидрати
Лаймът съдържа и следи от други хранителни вещества като рибофлавин, фолиева киселина, ниацин и магнезий.
Лаймът е с най-високо съдържание на витамин С /32% от дневната ви стойност/. Средно голям по размер лайм съдържа само 11 калории и 3. 7 грама въглехидрати. Поради този факт лаймът е подходящ за хора, които следват диета. Консумацията на един лайм на ден със сигурност е достатъчна за вашия организъм.
Центровете за контрол на заболяванията (CDC) предлагат да се пият по осем чаши вода на ден /всяка по 200 мл/ и да се добавя лайм (или лимон) към всяка чаша вода. Лимоните също са подходящ избор за консумация и съдържат витамин С, така че можете да “превключвате” между двата плода за разнообразие.
Вижте и някои идеи за коктейли с лайм.
Коментари