Ако сте се сдобили с говежда лой и се чудите дали е полезно да готвите с нея, нека разясним.
Говеждата лой е твърда мазнина, която е добита от подкожната тъкан на крави и бикове. Според учени, които са направили разширени изследвания на говеждата лой, тя съдържа:
- каротеноди като провитамин А и бета-каротин;
- витамини като А, D, Е, F;
- естери;
- фосфатиди;
- наситени мастни киселини като линолова, линоленова, олеинова, миростолеидна, архидинова и лауринова;
- фосфор, натрий, калий;
- пепел;
- холестерол;
Говеждата лой съдържа голямо количество калории.
Говеждата лой бива използвана за готвене най-често, с нея може да се пържи, да се задушава. Ако искате да сте сигурни, че готвите с полезна мазнина, то е най-добре да си направите говежда лой в домашни условия.
За това трябва да се сдобиете с говежда лой. За да изберете хубава говежда лой, то трябва да проверите нейният мирис и цвят. Тя трябва да е с хубав бял цвят и да няма никакви неприятни миризми. Ако все още се питате дали готвенето с говежда лой е полезно, отговорът е ДА поради следните причини:
- тя има силата да ускорява метаболитните процеси в организма;
- заздравя косата и подпомага нейният растеж;
- значително подобрява външният вид и цялостното състояние на можата;
- предотвратява появата на заболявания по кожата.
Вижте още тънкости при готвене с говежда лой.
Коментари