Ако сте си направили кисело зеле и искате да го затиснете, но не знаете как, то тук ще ви обясним.
Най-добре е то да бъде затиснато киселото зеле с морска сол, хрян, царевица, може да се сложи и червено цвекло.
Преди да сложите зелето в бидона, той трябва да бъде много добре измит и дезинфекциран.
След като зелето се сложи, то може да бъде затиснато с гранитен или мраморен камък. А за да не пусне камъкът никакви следи по киселото зеле, се прави венец от лозова пръчка.
Ако времето е много студено, киселото зеле е готово след месец. Ако е топло обаче, е готово за 3 седмици.
За овкусяване на зелето могат да се сложат зелени домати, корнишони, моркови или чушки.
Могат да бъдат добавени и няколко скилидки чесън или стар лук.
Зелето може да бъде сложено да ферментира както цяло, така и нарязано.
Нарязаното зеле се използва за вкусно свинско със зеле, а цялото зеле се използва за направата на вкусни зелеви сарми.
Вече знаете как о с какво се затиска киселото зеле. Пожелаваме ви успех и винаги вкусно кисело зеле.
Надяваме се, че сме били полезни и че ще има с какво да сготвите коледната капама.
Коментари