Как да сварим лимец?

Как да сварим лимец?
Снимка: gotvach.bg

Лимецът е една от най-старите храни, познати на човечеството. Той принадлежи към семейство Житни. Лимецът е изключително богат на протеини, той е отличен антиоксидант и притежава невероятни лечебни свойства.

Смята се, че лимецът е една от най-ранно култивираните форми на пшеница, за което свидетелстват открити при разкопки в региона на Близкия Идток зрънца див лимец, датирани от епипалеолита.

Зърната на лимеца не са лесни за обработка. За да се смелят на брашно, те първо трябва да се освободят от четири слоя люспи, което оскъпява производството на брашно от лимец. От друга страна лимецът не поглъща вредните вещества от почвата и не може да бъде заставен да расте по-бързо с помощта на химически средства, което го прави биологично чист.

Лимецът намира широко приложение в кулинарията. Тоя може да се използва при направата на салати или да се консумира сварен лимец с тахан, мед и ядки. Зърната от лимец се почистват, заливат се с хладка вода и се варят около 45 минути до омекване.

Със сварения лимец може да приготвите пълнени чушки с лимец или мусака от лимец.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати