Месото на акулата е доста подценено, не само защото се среща по-рядко на пазара, но и заради това, че много домакини не знаят как да го приготвят. Месото на акула се готви по различни начини, като най-често се панира. То е изключително богато на белтъчини, витамин В, фосфор, мед, йод.
В него обаче има и голямо количество живак, който може да повлияе неблагоприятно върху нервната система. Поради това месото от акула не бива да се консумира от деца под 16-годишна възраст и от бременни жени.
Както и да решите да готвите месото от акула, трябва да знаете, че то задължително се изкисва в прясно мляко. Това е така, защото суровото месо има горчиво-кисел вкус и неприятен мирис на амоняк, които биха провалили ястието.
Освен в мляко, може да накиснете месото във вода с лимонов сок или оцет. Добре изкиснатото месо вече е готово за по-нататъшна термична обработка. Тъй като месото на акулата е малко по-сухо, най-добре е да го мариновате, за да стане по-сочно. След това панирайте и изпържете филето или го пригответе на скара, но го поднесете с дресинг, заради сухотата.
Вижте и няколко идеи за рецепти с акула: Акула по марсилски, Панирани филенца от акула и Акула пане.
Коментари