Месенето и печенето на питки е истинско изкуство, но това, което наистина изисква сръчност и въображение, е неговото красиво оформяне. Една артистично и красиво оформена питка гарантирано ще впечатли гостите не само с вкус и аромат, но и с външен вид.
Всъщност красивото оформяне на тесто за питка може да се окаже не толкова трудна работа, дори и за хора, които имат малко или никакъв опит в кухнята.
В интернет пространството може да откриете десетки начини за оформяне на тесто, които се различават като форма, трудност и техника за изпълнение, остава само да изберете и да експериментирате.
Ще се спрем на някои от най-разпространените начини за красиво оформяне на тесто за питка. Лесно и бързо може да оформите розички от тесто. За целта трябва да разделите готовото тесто на три равни части и да ги разточите на тънки кори. Всяка от корите са намазва с масло, поставят се една върху друга и са навиват на руло.
След това с остър нож се отрязват различни по големина цилиндри, които се поставят с навитата страна надолу върху предварително намазнена тава. След това с пръсти се оформя и горния им край, същинското цвете и оформеното тесто се оставя да втаса, след което се пече.
Може да приготвите питка слънце - топка тесто се поставя в средата, а от останалото тесто се оформят малки фишеци, които се оформят като гайтани и символизират лъчите на слънцето.
Има няколко варианта и за оформяне на питка цвете, които варират като изпълнение и трудност. Подробно описание как да оформите питка цвете и други интересни предложения за оформяне на тесто ще откриете на нашата страница.
Коментари