Лещата е традиционен продукт за българската кухня, но напоследък незаслужено е загубила част от своята популярности все по-рядко я виждаме на трапезата си. Лещата е основен продукт още в турската кухня и индийската кухня, които предоставят на домакините вкусни рецепти като супа от червена леща с булгур или индийска супа с червена леща.
Но нищо не може да се сравни с аромата и вкуса на запържената леща. И когато говорим за запържена леща нямаме предвид леща със запръжка, която несъмнено е доста вкусна. Става дума за запържена в тиган леща, която е гъста, вкусна и питателна, и непременно трябва да бъде опитана от всеки.
Приготвянето на запържена леща е сравнително лесно. Технологията е същата, като при приготвянето на запържен боб. Лещата се накисва от предната вечер, на сутринта се сварява в една вода. След това се оставя да къкри на тих огън до омекване.
В тиган се запържват до омекване лук, моркови, ситно нарязани скилидки цесън. Добавят се малко домати и зеленчуците се пържат до изпаряване на водата от доматите, след което с решетъчна лъжица се добавя лещата.
Тя се пържи няколко минути, като от време на време се притиска леко. При нужда може да се добави и малко от бульона от варенето. Готовата запържена леща се поднася, овкусена със сол и джоджен, като върху всяка порция може да се сложи по едно поширано яйце.
Коментари