Пъстървата е много предпочитана риба у нас, защото е вкусна, полезна и лесно се открива. Тя няма много кости, приготвя се бързо и по много начини. Ако искате да си направите пържена пъстърва, преди това трябва да я почистите.
Винаги избирайте прясна риба, която се познава по очите – те трябва да са свежи, а не хлътнали и мътни. Люспите трябва да са блестящи, а хрилете да са розови или червени – с времето само потъмняват. Прясното месо на пъстървата е еластично, а като натиснете с пръст в корема на рибата, вдлъбнатината трябва да се оправи веднага.
Пъстървата може да се приготви пържена по два начина – да се остави цяла или да се филетира и полученото филе да се изпържи. Ако ще пържите пъстървата цяла, не е необходимо да я режете, само трябва да махнете главата ѝ.
Вътрешностите и обаче задължително се махат. Разпорете корема ѝ, махнете ги и много добре измийте цялата риба. След това я подсушете и пристъпете към кулинарна обработка.
Ако пък искате да изпържите филе от рибата, трябва да я филетирате. Това става, след като се почистили вътрешностите ѝ. Хванете остър нож и с внимателен хоризонтален разрез отделете едното филе в посока от опашката към главата. Махнете костите от второто филе, отрежете главата и опашката.
Вижте и някои идеи за това как можете да си приготвите пъстърва: Пъстърва на грил фурна, Пъстърва с печурки и Пъстърва с пикантен сос.
Коментари