Мнозина биха казали, че приготвянето на боб в гърне е фасулска работа, но няма да бъдат съвсем прави. Да, не е трудно да сложиш всички продукти в глиненото гърне, да захлупиш гърнето и да го оставиш на съвсем слаб огън цяла нощ във фурната.
Но така полученото ястие няма да се отличава особено от обикновената боб чорба, която може да приготвите за доста по-кратко време на котлона. За приготвянето на истински вкусен боб в гърне е нужно не само време, но и майсторлък.
Бобът трябва да се почисти много внимателно и да се накисне с хладка вода. След тове е добре да го кипнете за 7-8 минути и да изхвърлите първата вода. Сложете боба в глиненото гърне и добавете запържените в олио ситно нарязани лук, моркови, стрита на прах люта чушка и една прясна пиперка.
Налейте вода, малко домането пюре или млени домати, джоджен и ронена чубрица. Запечатайте капака с тесто и сложете в студена фурна. Гответе боба в гърне 4 часа на тих огън. Не забравяйте да го поднесете с изпечена домашна наденица, за да е завършена рецептата.
Коментари