Пицата е едно от най-любимите ястия на малки и големи. Това е емблемата на италианската кухня, която отдавна е излязла извън пределите на родината си и има световна слава. В наши дни в кулинарията има над 200 вида пици, като те сред тях дори има и сладки пици.
Тестото за пицата несъмнено е един от най-важните компоненти – то трябва да бъде тънко, добре изпечено и леко хрупкаво. Следва да изберете каква плънка ще сложите на пицата. Плънката може да бъде най-различна.
В наши дни възможностите за плънка за пица са необятни. Всичко зависи от личните предпочитания на човек – какви продукти и комбинации той всъщност харесва. Подходящи са са зеленчуци, всякакви колбаси и сирена, маслини и различни зелени подправки – най-често риган и босилек.
В най-класическият вариант блатът за пица се намазва с доматен сос, добавя се отгоре нарязан колбас и накрая се поръсва с настърган кашкавал. Вкусна и лесна комбинация, която мнозина предпочитат.
Все пак много хора не се ограничават само до тази комбинация, а експериментират със сметана, пушени меса и сирена. В пицата вече се добавя и прясна рукола, която придава още по-добър вкус. Пицата може да бъде и вегетерианска, с пълнозърнест блат – просто трябва да развихрите въображението си.
Вижте и няколко рецепти за пица: Домашна пица с риба тон, Римска пица, Класическа пица Неаполитана и Пица четири сезона.
Коментари