Кървавицата представлява вид наденица, която се приготвя по малко по-различен начин от обикновената. Тя се състои от прясно изцедена животинска кръв, която е смесена с различни видове месо. В нашата кухня се приготвя най-често от свинска кръв, субпродукти и месо.
Овкусява се с черен пипер, бахар, лук, сол, кимион и карамфил. Всичко се омесва много добре и се пълни в говежди или свински черва. Завързва се в краищата, надупчва се и се вари. Кървавицата може да се консумира както топла, така и студена.
С кървавицата може да се приготвят най-различни ястия. Може да я приготвите с боб, кисело зеле, картофи, на супа и по най-различни други начини. Изключително подходяща е за консумация през студените зимни месеци в комбинация с руйно червено вино. Кървавицата може да се приготви и с леща яхния и нахут.
Може да се приготвя в гювеч в комбинация с различни други меса и листа кисело зело – резултатът е невероятно ястие, пред което малко хора ще останат равнодушни. Може да приготвяте и само кървавица в гювеч, в комбинация с картофи, лук, люти чушки и подправки по избор.
Вижте и няколко идеи за ястия с кървавица: Зрял фасул с кървавица, Свинско с кисело зеле и кървавица, Зрял фасул с кървавица в гърне и Фабада с боб и кървавица.
Коментари