Gotvach.bg»Съвети»Как да избираме и купуваме артишок?

Как да избираме и купуваме артишок?

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
15272k
Как да избираме и купуваме артишок?
Снимка: Yordanka Kovacheva

Артишокът се консумира суров или варен, като има много приятен лек вкус на орехи.

Препоръчително е да купувате артишок по тегло. При оценката на артишок основната роля се дава на визуалната проверка. Съцветията практически нямат миризма, така че не трябва да се опитвате да усетите аромата. Ако се усетят външни миризми, тогава не купувайте (миризмата на развален артишок може да прилича на влага или мухъл).

Когато купувате артишок, трябва да изберете плътни, еластични и доста тежки съцветия. Ако артишокът е твърде светъл, тогава съцветието е било съхранявано твърде дълго и вече не е подходящо за консумация.

Размерът няма значение, най-важното е да са равномерни на цвят главите артишок, без кафяви петна. Свежият и зрял артишок може да бъде само зелен (наличието на петна или сухи листа показва презрял).

Влагата върху съцветието не трябва да присъства дори в минимално количество. Ако на повърхността на артишока се виждат влажни зони, тогава такива съцветия са започнали да гният.

Истински пресният артишок трябва да „скърца“ при леко натискане.

Имайте предвид, че след почистване на артишока, всяко „цвете“ ще намалее поне три пъти - горните твърди листенца ще трябва да бъдат старателно обелени.

Артишокът се съхранява на хладно и сухо място за около седмица. Най-добре е да ги поставите в хладилника в плътно затворена торбичка (като опция ги сложете в буркан с вода във формата на букет).

Въпреки това, колкото по-бързо ги изядете, толкова по-вкусни ще бъдат.

Ако ви останат сварени артишоци, те трябва да бъдат изядени в рамките на един ден или незабавно замразени. В противен случай те могат да почернеят и да придобият неприятен горчив вкус.

Вижте още как се чисти артишок?

Важна информация за артишока като лекарство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
Общо гласували: 4
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати