Понякога, колкото и да внимаваме, при варене прясното мляко се пресича. Тогава не просто не можем да приготвим това, което сме искали да приготвим с него, но и ни се налага да изхвърлим пресеченото мляко, защото е негодно за нищо. Или грешим?
Следващият път, когато прясното мляко се пресече, не тичайте към мивката да го изхвърлите, защото то може да бъде оползотворено по много начини. Това че млякото е пресечено, не означава, че е негодно за консумация, а по-скоро ви кара да напрегнете усилия и да проявите малко повече творчество в кухнята.
Прясното мляко се пресича, условно казано, на вода и сирене. Всъщност когато млякото се пресече, то се разделя на суроватка и извара, които спокойно можете да използвате по отделно.
Отцедената извара може да се консумира солена, смесена с горчица, майонеза, шунка и подправки; или сладка – с мед, конфитюр, пресни плодове, заквасена сметана и т.н. Може да приготвите вкусна баница с пресечено мляко или крем с пресечено мляко.
Но изварата не е единствената част на прясното мляко, която можете да използвате. Може да използвате и цвика, който да сложите в сладкиши или десерти вместо самото мляко. Освен това цвикът е дори по-полезен от самото мляко, защото в него са запазени всички полезни вещества на прясното мляко, като липсват само белтъците.
Коментари