Gotvach.bg»Съвети»Как се готви перлен ечемик?

Как се готви перлен ечемик?

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716723
Как се готви перлен ечемик?

Перленият ечемик е уникална зърнена култура, полезна както за възрастни, така и за деца. На негова основа можете да приготвите много ястия и всички те ще бъдат вкусни и разнообразни.

Мнозина не харесват перления ечемик само по една причина - готвенето му отнема много време. Ще ви представим как да сготвите ечемика във вода без накисване.

За да приготвите перления ечемик с вода без накисване, ще ви трябва:

- перлен ечемик - 1 чаша;

- вода - 4,5-5 чаши;

- сол - 0,5 ч.л.;

- растително масло - 1 с.л.

Процес на готвене:

Първо, трябва да изберете добър продукт - без повредени и гниещи зърна. Изплакнете перления ечемик няколко пъти в студена вода, докато водата стане бистра. Налейте 3 чаши студена вода в тенджера, добавете измития ечемик.

Оставете да заври и гответе ечемика на слаб огън за 5-7 минути от момента на кипене. След това изцедете водата, сложете ечемика в гевгир.

Изплакнете тенджерата, налейте 1,5-2 чаши вода, добавете сол и 1 супена лъжица растително масло, кипнете. Добавете ечемика и гответе, докато течността се изпари напълно на слаб огън с леко открехнат капак, като разбърквате (приблизително 20-25 минути).

Перленият ечемик е различен, така че времето за готвене може да се увеличи с още 10 минути. Ако готвите ечемична каша за гарнитура, тогава просто добавете Гхи или масло към сварената каша. Завийте тенджерата и оставете кашата да постои около 10-15 минути. Ечемикът, приготвен във вода без предварително накисване, се оказва вкусен и ронлив.

Ако варите ечемик за приготвяне на супа или основно ястие, тогава сложете сварените зърна в гевгир и ги изплакнете (така супата няма да стане мътна).

Също така може да замразите готов сварен ечемик: охлаждате го и го опаковайте в пликове. Много е удобно да вземете пакет от фризера и бързо да приготвите ястие.

Вижте още:Колко време се вари ечемик.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати