Прясното мляко е прекрасен източник на белтъчини и калций, но само за малките деца. Над една определена възраст човек губи способността си да усвоява млякото и вместо да извлича ползи от него, той може да си навлече неприятности под формата на колики, лактозна непоносимост и др.
Ето защо сусамовото мляко е една чудесна алтернатива на прясното краве мляко. Сусамът е изключително богат на магнезий, мед и калций.
Редовният прием на тези микроелементи облекчава симптомите на ревматоиден артрит, осигурява здравина и еластичност на кръвоносните съдове, предпазва от рак на дебелото черво, остеопороза и др.
Добрата новина е, че полезните свойства на сусама се запазват и при обработката му, за да се превърне в сусамово мляко.
За приготвянето на 4-5 порции сусамово мляко ви трябва 1 ч.ч. суров сусам, 5 ч.ч- вода и 2-3 с.л.мед. Сусамът трябва да се смели с помощта на кафемелачка или блендер. След това се добавя водата, разбърква се добре, оставя се за около 10-15 минути и след това се прецежда.
Полученото сусамово мляко по желание се овкусява с мед. Съхранявано в хладилник, запазва вкусовите и лечебните си качества около 4-5 дни в хладилник. Може да направите сусамово мляко и само с помощта на сусамов тахан. Няколко лъжици от сусамовият тахан се разреждат с желаното количество вода и сместа се подслажда с мед, канела и т.н.
Коментари