Горещият шоколад е една от класическите зимни напитки. С падането на температурите навън се покачва и желанието ни да си приготвим нещо вкусно, топло и сгряващо душата. Но горещият шоколад е и нещо лично, защото хората имат различен вкус и усещане за сладост.
Затова рецептите за горещ шоколад се различават една от друга, те варират както по отношение на количеството и вида на шоколада, така и на захарта, вложена в тях.
Класическата технология за приготвяне на горещ шоколад изисква използването пълномаслено прясно мляко и натурален шоколад. Допуска се и използването на сметана, алкохол, канела и дори чили. Ароматните подправки са въпрос на вкус.
При приготвянето на горещ шоколад от ключово значение е разбиването на млякото на пяна. Това се прави, за да може мастните молекули да се групират и да придадат една приятна плътност на млякото. След това млякото се кипва.
Междувременно шоколадът (натурален или млечен) се настъргва и се разтопява на водна баня, след което се добавя към горещото мляко. Сместа се разбърква внимателно, поръсва се с канела или чили (да, чили, защото лютото придава неповторима нотка) и се поднася веднага.
Към горещия шоколад може да добавите още коняк, ликьор, бейлис или няколко капки уиски, стига да не го консумирате рано сутрин.
Коментари