Gotvach.bg»Съвети»Плод или зеленчук са маслините?

Плод или зеленчук са маслините?

Nikolina GeorgievaNikolina Georgieva
Чирак
122344
Плод или зеленчук са маслините?

Подобно на доматите, маслините са едновременно зеленчук и плод. Технически погледнато - те са плод, тъй като съдържат семе и растат от цвета на растението. Пикантният им вкус обаче ги нарежда при ​​зеленчуците, а и са трудно приложим в каквито и да било десерти, макар че ни е добре познато вкусното сладко от маслини.

Маслините принадлежат към семейство плодове, известни като костилкови, това са плодове, които имат една голяма костилка – други примери са манго или авокадо. Въпреки че е категорично плод, най-вероятно ще ги намерите в отдела за зеленчуци в супермаркета.

Черни и зелени маслини

Друг изненадващ факт за маслините е, че единствената разлика между зелените и черните маслини е, че едната е откъсната по-рано от другата. Всички маслини са зелени и колкото по-дълго са оставени на дървото да узреят, толкова по-черни стават на цвят.

Зелените маслини се берат по-рано по време на прибиране на реколтата, това са видовете маслини, които биха се използвали за направата на зехтин с „по-тревист“ вкус.

Черните маслини ще имат много по-мека текстура в сравнение с по-твърдата на зелените маслини, черните маслини също ще имат богат вкус, докато зелените ще бъдат малко по-орехови и може би по-солени на вкус.

Видове маслини

Маслина Каламата

Може би най-основният и най-известният сорт сред маслините. Идва от Гърция и лесно се разпознава с наситено лилав цвят и големина на бадем. Изключително подходящи са за гръцка салата като тапенада или просто за похапване. Може би маслини Каламата вървят идеално с чаша бяло вино и парченца сирена?

Маслина Манзанила

Ако някога сте купували зелена маслина от супермаркета, повече от вероятно е да е била Манзанила. Това е един от най-известните сортове маслини в Испания. Подходящи са за пълнене с чушка, мартини или за хапване.

Маслина Пикуик

С висока концентрация на масло от 20-27% тези маслини често се използват в производството на много испански зехтин и са едни от най-култивираните сортове в Испания. Използват се за зехтин или като дресинг за салата, а защо не с малко пресен хляб?

Маслина Niçoise

Може да е лесно да пренебрегнете французите, когато става дума за маслини, но когато гледате френската кухня, тази малка и черна маслина не е за пренебрегване с настоятелен и вкусен вкус. Това е маслината, която се използва във всяка пица.

Маслина Cobrancosa

Популярен сорт в португалското отглеждане на маслини и се смята, че произвежда някои от най-висококачествените португалски масла. Ползва се за зехтин или мезе към чаша вино.

Маслина Frantoio

Друга класика от Италия. С името си, което буквално се превежда като „мелница за маслини“, тези маслини са идеалният сорт за производство на зехтин и са достатъчно здрави, за да растат в по-меки условия. Подходящи за зехтин или просто с малко пресен хляб с квас.

Вижте още: Какво да правим с костилките от маслини?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати