Гъбите са изключително вкусни, но консумацията им в някои случаи е рискована. Дори когато сме сигурни, че те са ядливи, не е да препоръчване да бъдат консервирани. Това е така, защото често в гъбите се съдържат бактерии и недоброто им измиване преди консервиране може да стане причина след това за натравяне.
Ако все пак разполагате с доста пресни гъби, може да ги замразите във фризер. Не всички гъби са подходящи за замразяване във фризер. Трябва да се замразяват само гъби с определена дебелина и по-месеста структура, като масловки.
Преди да замразим гъбите, трябва да ги измием старателно със студена чешмяна вода. След което към тях може да се добави 1-2 ч.л. масло, да се разбъркат добре и да се приберат в найлонова торба.
Пресните гъби могат да се съхраняват около 3 месеца във фризер, като преди готвене не се изисква предварителното им размразяване.
Най-добре във фризер се съхраняват задушените гъби, които при правилна обработка и съхранение могат да издържат близо 12 месеца без да изгубят от вкусовите си качества.
Пресните гъби се изплакват с обилно количество студена вода, след което се задушават около 4-5 минути на пара, охлаждат се и се подреждат в пластмасова кутия с капак. След това от тях бързо може да се приготви омлет с гъби, гъбена кремсупа или свинско с гъбен сос.
Прочети също как се бланшират гъби и как да съхраняваме гъбите.
Коментари