Желатинът е прост белтък, получен в резултат на хидролиза на колагена от животински кости и хрущяли при варенето им във вода. През последните години у нас навлезе и растителния желатин, направен от агар-агар, който представлява смес от полизахаридите агароза и агаропектин от няколко вида водорасли растящи в Бяло море и Тихия океан.
Желатинът - независимо дали животински или растителен, е изключително ценен помощник в кухнята, защото без негова помощ не бихме могли да приготвим обичаните от всички желирани сладкиши, десерти, желета, кремове и дори мезета за бира.
Въпреки че работата с желатин не изисква кой знае какви кулинарни умения в кухнята, но понякога въпреки всички усилия, които полагате, желатинът просто не се втвърдява и вие сте в безизходица.
Когато желатинът не се втвърдява, единственото което можете да направите е да добавите още желатин към сместа. Ако работите с животински желатин, трябва да разтворите гранулите със студена вода, след което внимателно да ги втечните на водна баня и да ги добавите към сместа за желиране.
Ако сте избрали да желирате с агар-агар трябва да разтворите малко количество от него с топла или студена вода, след което да кипнете сместа и да я оставите да къкри 5-7 минути на тих огън, след което оставете да се поохлади и добавете към сместа за желиране.
Коментари