В търговската мрежа се предлагат десетки видове печени ядки – каквито се сетите изпечени слънчогледови семки или изпечени тиквени семки, които на теория трябва да задоволят и най-капризния вкус. Но истината е, че нищо не може да се сравни с вкуса и аромата на току що извадени от фурната ядки.
Печенето на семки в домашни условия не е никак трудно, просто трябва да си приготвите суровите семки, малко вода, сол и брашно, както и да отделите около половин час, в който да ги пазите докато се пекат, за да не изгорят.
Основното правило, което трябва да спазвате при печенето на всички видове семки е първо добре да ги почистите добре, след което леко да ги навлажните, но не прекалено.
Време е да добавите сол на вкус. Някои готвачи добавят и брашно, защото смятат, че така солта ще залепне по-добре към ядките, но всъщност можете да пропуснете солта.
Разстелете ядките в тава, дъното на която сте покрили с лист хартия за печене, като се стараете да ги разпределите равномерно. След това ги сложете да се пекат в предварително загрята на около 160 градуса фурна.
Семките се пекат около 30-40 минути, като е добре след 15-ата минута да се разбъркват на всеки 4-5 минути и да се проверява степента им на готовност.
Може много по-бързо и лесно да изпечете семки с помощта на микровълновата фурна. Ядките се почистват, напръскват с вода и сол и се слагат в подходящ огнеупорен съд. Пускат се на максимална мощност (800W). След 2-3 минути се отварят и се проверяват.
След това се пекат до готовност (още 2-3 минути) като на всеки 30 секунди се разбъркват и проверяват доколко са изпечени. Важно е да ги изчакате да се охладят и тогава да ги опитате.
Коментари