Gotvach.bg»Съвети»Етикет при ядене на миди

Етикет при ядене на миди

Nikolina GeorgievaNikolina Georgieva
Чирак
122357
Етикет при ядене на миди

Случвало ли ви се е да се зачудите как трябва да ядете миди? Те често се сервират с черупки, което оставя на въобръжението как да стигнем до ядливата и какво да правим с празната черупка.

Колкото и да са вкусни, те могат да бъдат предизвикателство за ядене. Можете да ядете миди с пръсти, вилица и лъжица. Не е нужно да завършвате с лепкави пръсти и капки сок от миди по ризата си.

За съвети относно етикета за ядене на миди и увереността да ги поръчате без притеснение, предлагам няколко съвета.

Счупете първата си мида на две и ползвайте едната черупка като лъжица. Въпреки че обикновено не се смята за учтиво в някои изискани ресторанти, във Франция например, е обичайно да използвате празна мидена черупка като инструмент за изваждане на последващо месо от другите черупки.

Използвайте едната половина като лъжица и я пъхнете в следващата си мида, за да извадите месото. Ако пък оставите първата си черупка неразчупена, може да я използвате като щипка/пинсета, за да хващате другите миди или да издърпвате месото.

Отстранете всичките си ядки от черупките , преди да започнете да се храните. Въпреки че това често се смята за необичайно, на повечето места е приемливо да почистите мидите в началото на храненето и да им се насладите наведнъж.

Ако сте на официална вечеря, издърпайте месото с вилица. Със свободната си ръка внимателно извадете нежната плът от отворената черупка. Ще забележите, че месото все още е частично прикрепено към черупката, така че може да се наложи да използвате вилицата си, за да изстържете дъното на месото, за да го извадите от черупката. Боцнете внимателно месото и го издърпайте бавно от черупката.

Погрижете се за празните черупки. Обикновено ще ви бъде сервирана отделна купа или чиния за черупки. Ако не ви бъде дадена отделна чиния или купа, поставете празните черупки обратно в чинията си. Никога не поставяйте изхвърлени черупки в обща чиния, ако споделяте.

Може да ви бъде дадена купа за изплакване на пръстите. Ако има купа за изплакване, е напълно приемливо да ядете с пръсти. Добър апетит!

А за да е такъв, не пропускайте апетитните рецепти за:

- миди на тиган;

- супа от миди;

- паста с миди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати