Gotvach.bg»Съвети»Какво съдържа бобът?

Какво съдържа бобът?

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94229884
Какво съдържа бобът?

Обикновения боб е важна хранителна култура и основен източник на протеини в целия свят. Произхожда от Централна Америка и Мексико.

Използван в различни традиционни ястия, бобът обикновено се консумира, когато е правилно приготвен. Суровият или неправилно приготвен боб е токсичен (всички зърна съдържат вещество, което при консумация в големи количества става токсично. Става въпрос за фитохемаглутинин, който може да причини сериозни храносмилателни проблеми и може да доведе до гадене и повръщане), но добре приготвеният боб може да бъде здравословен компонент на добре балансирана диета.

Бобът се състои главно от въглехидрати и фибри, но също така служи като добър източник на протеини.

В 100 грама варен боб се съдържат:

Калории: 127

Вода: 67 %

Протеин: 8.7 г

Въглехидрати: 22.8 г

Захар: 0.3 г

Фибри: 6.4 г

Мазнини: 0.5 г

Както споменахме по-горе, бобът е сред най-добрите източници на растителни протеини. Той също така е богат на здравословни фибри, които регулират нивата на кръвната захар и спомагат за здравето на дебелото черво. Фасулът е отличен избор за хора с диабет тип 2.

Фасулът е добър източник на няколко витамини и минерали, като молибден, фолиева киселина, желязо, мед, манган, калий и витамин К1.

Няма как да пропуснете нашите вкусни предложения за:

- бобени кюфтета;

- боб в гърне;

- боб със свинско;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати