Обикновения боб е важна хранителна култура и основен източник на протеини в целия свят. Произхожда от Централна Америка и Мексико.
Използван в различни традиционни ястия, бобът обикновено се консумира, когато е правилно приготвен. Суровият или неправилно приготвен боб е токсичен (всички зърна съдържат вещество, което при консумация в големи количества става токсично. Става въпрос за фитохемаглутинин, който може да причини сериозни храносмилателни проблеми и може да доведе до гадене и повръщане), но добре приготвеният боб може да бъде здравословен компонент на добре балансирана диета.
Бобът се състои главно от въглехидрати и фибри, но също така служи като добър източник на протеини.
В 100 грама варен боб се съдържат:
Калории: 127
Вода: 67 %
Протеин: 8.7 г
Въглехидрати: 22.8 г
Захар: 0.3 г
Фибри: 6.4 г
Мазнини: 0.5 г
Както споменахме по-горе, бобът е сред най-добрите източници на растителни протеини. Той също така е богат на здравословни фибри, които регулират нивата на кръвната захар и спомагат за здравето на дебелото черво. Фасулът е отличен избор за хора с диабет тип 2.
Фасулът е добър източник на няколко витамини и минерали, като молибден, фолиева киселина, желязо, мед, манган, калий и витамин К1.
Няма как да пропуснете нашите вкусни предложения за:
- боб в гърне;
- боб със свинско;
Коментари