Gotvach.bg»Съвети»Как да направим конопени кълнове

Как да направим конопени кълнове

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94265
Как да направим конопени кълнове

Конопените кълнове, са не само кулинарно богатство, но и са с богато съдържание на витамини, минерали, живи ензими и активни антиоксиданти.

От друга страна, конопените кълнове не съдържат глутен и са веган. По време на процеса на покълване кълновете умножават съдържанието си на хранителни вещества и са особено богати на витамин В1, В2, ниацин, както и витамин С и Е.

Как да си направим конопени кълнове

Единственото нещо, от което се нуждаете, е буркан за покълване около 1 литър и 3-4 супени лъжици необелени и здрави конопени семена.

Измийте конопените семена и след това ги поставете в буркана, който сте напълнили с филтрирана вода.

Оставете семената там напълно потопени във водата, да се накиснат за около 6 часа на тъмно място. Трябва буркана да има отгоре парче тензух, затегнато с ластик.

След времето за накисване, изсипете водата и изплакнете семената с нова вода. След това отново изсипете водата и поставете буркана с тензуха, наклонен настрани (на около 45 °C, може да ползвате купа за целта), за да се отцеди водата. Тъй като конопът не е светлолюбив, бурканът трябва да се постави на тъмно и хладно място или да се покрие с кърпа.

По време на периода на покълване конопените семена трябва да се изплакват поне два пъти на ден. За да направите това, изсипете прясна вода със стайна температура върху кълновете и наклонете буркана, така че кълновете да могат да се разплетат и да попият водата.

След около 3 до 4 дни конопените кълнове трябва да са готови за консумация. Ако не ползвате кълновете веднага в салати с кълнове или други ястия, можете да ги съхранявате в хладилника за 3-5 дни - в найлонов плик или контейнер.

Вижте още:

- Каква е разликата между кълнове и поници;

- Как да си приготвим кълнове в домашни условия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен