Конопените кълнове, са не само кулинарно богатство, но и са с богато съдържание на витамини, минерали, живи ензими и активни антиоксиданти.
От друга страна, конопените кълнове не съдържат глутен и са веган. По време на процеса на покълване кълновете умножават съдържанието си на хранителни вещества и са особено богати на витамин В1, В2, ниацин, както и витамин С и Е.
Как да си направим конопени кълнове
Единственото нещо, от което се нуждаете, е буркан за покълване около 1 литър и 3-4 супени лъжици необелени и здрави конопени семена.
Измийте конопените семена и след това ги поставете в буркана, който сте напълнили с филтрирана вода.
Оставете семената там напълно потопени във водата, да се накиснат за около 6 часа на тъмно място. Трябва буркана да има отгоре парче тензух, затегнато с ластик.
След времето за накисване, изсипете водата и изплакнете семената с нова вода. След това отново изсипете водата и поставете буркана с тензуха, наклонен настрани (на около 45 °C, може да ползвате купа за целта), за да се отцеди водата. Тъй като конопът не е светлолюбив, бурканът трябва да се постави на тъмно и хладно място или да се покрие с кърпа.
По време на периода на покълване конопените семена трябва да се изплакват поне два пъти на ден. За да направите това, изсипете прясна вода със стайна температура върху кълновете и наклонете буркана, така че кълновете да могат да се разплетат и да попият водата.
След около 3 до 4 дни конопените кълнове трябва да са готови за консумация. Ако не ползвате кълновете веднага в салати с кълнове или други ястия, можете да ги съхранявате в хладилника за 3-5 дни - в найлонов плик или контейнер.
Вижте още:
Коментари