Gotvach.bg»Съвети»Как да си приготвим кълнове в домашни условия?

Как да си приготвим кълнове в домашни условия?

Как да си приготвим кълнове в домашни условия?

Кълновете са една от най-натуралните и полезни растителни храни.

Кълновете съдържат много мнерали, ензими, фибри, витамини и хранителни вещества. Богати са на омега-3 мастни киселини, витамин В6, В9, В12, А, К, Е, калций, натрий, желязо, фосфор, магнезий, протеини, лецитин, скорбяла и други.

Съставът на кълновете зависи от вида им - дали са бобени кълнове, соеви кълнове, кълнове от леща, люцерна.

Кълновете се консумират в салата, зеленчукови ястия и супи. При консумацията на кълновете се набавят всички необходими вещества за организма.

Отглеждането на кълновете отнема няколко дена и е лесно.

В домашни условия може да си направим кълнове от всичко /боб, ечемик, ръж, соя, рукола, нахут, леща, моркови, зеле, броколи, елда, ленено семе и други/.

Важно е семената, които ще използваме, да не са обработени с препарати и да са в срок на годност. Семената за производство на домашни кълнове може да намерите в магазините за здравословно хранене или в някои големи хранителни вериги.

Начин на приготвяне на кълнове в домашни условия

Семената, които ще се използват, трябва да са старателно и добре измити.

След това измититесемена за кълнове трябва да се поставят в подходящ съд. Най-добре е той да е плитък.

Семената се заливат с вода, така че да са покрити. Количеството на водата зависи от какво ще приготвяме кълновете. Някои семена нарастват двойно, други тройно, затова е необходимо различно количество вода.

Съдът със семената се оставя на тъмно и топло за около 24 часа. След като минат тези 24 часа, излишната вода се отцежда.

Семената се измиват и отцеждат сутрин и вечер. Остават се на светло и топло да покълнат.

Преди употребата на кълновете, те трябва да се измият много хубаво.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен