За една чаена чаша амарант ще ви трябват 3 чаши студена вода.
Преди употреба семената, трябва да се измият, но тъй като зърната са малки, ще ви трябва най-ситното сито.
Измиването на семената по друг начин, например като ориз, ще бъде проблематично, тъй като семената от амарант плуват на повърхността на водата.
Поставете семената в тенджера, добавете вода и оставете да заври. По-добре е веднага да покриете тенджерата с капак, защото зрънцата изплуват на повърхността и могат да „изстрелят“ нагоре.
Каша от амарант се готви доста дълго: след като заври, трябва да я оставите на слаб огън за 30-40 минути.
Може да сготвите каша от амарант в кокосово или бадемово мляко. Или може да сготвите амаранта в гъбен или рибен бульон и да го сервирате с месо или риба като гарнитура.
Може да вземете не три, а две чаша вода, гответе амаранта за 25 минути и след това го оставете без капака. Тогава вместо варена каша ще получите ронлива, подобна на външен вид кускус или киноа. Може да се използва за салата Табуле.
Коментари