Gotvach.bg»Съвети»Как се прави желирана пача?

Как се прави желирана пача?

Биляна ВладоваБиляна Владова
Мастър Шеф
727
Как се прави желирана пача?
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.

Paça е дума произлизаща от турския език и означаваща ниската част на крака. Пачата е вид чорба, традиционна за тюркските народи, а също и за тези от Балканския полуостров. Разликата идва от това, че тюрките я приготвят от агнешко, а балканците от свинско.

В България пача чорбата се приготвя от свинска глава, заедно с ушите, крака и понякога опашка. При приготвянето на чорбата всичко се вари на много бавен огън и щом започне месото да пада от костите се изважда от бульона и се обезкостява. След това отново се връща в бульона и се доварява заедно със сол, чесън, дафинов лист, черен пипер и бахар.

Всяко едно ястие има поне по една задължителна съставка, която не трябва да се пропуска, при пачата това е чесънът. Традиционно в България пача чорбата се яде гореща и с обилно количество настърган хрян и счукан чесън изгасени с оцет.

Друг начин за ядене на пача чорба е желирана. Това се получава когато изстине и от хрущялите на обезкостеното месо бульонът се желира. Ако хрущялите са малко като количество може да се добави и свински желатин. Единствената разлика в приготвянето на гореща и желирана пача чорба е, че в желираната не се добавя оцет.

Веднъж желирана пачата може да се съхранява с месеци на тъмно и хладно. В миналото се е съхранявала в одаите на къщите. Пачата е характерна за всички тюркски племена, както и за целият Балкански полуостров, с единствената разлика в подправките, добавяни в нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Анонимен
Сложих морска сол в топлия бульон на пачата!?!?! Притеснявам се дали ще се желира?!?! Вече 2 часа е в хладилника, и е течна?!?!
04.11.2024 13:37