Как да замразим плодове?

Как да замразим плодове?

Как да замразим плодове?

Фризерът, който вече е част от домакинските уреди в почти всеки дом, отдавна се е превърнал в незаменима вещ. Благодарение на него можем са съхраним за по-дълго време любимите си сезонни плодове и зеленчуци, на които да се насладим дълго след като са изчезнали от сергиите.

Подходящи за замразяване са почти всички плодове. Единственото условие е те да са добре узрели (не презрели). След размразяване замразените плодове могат да се консумират под формата на натурален сок, пълнеж или украса за сладкиши, за направата на желе или конфитюр и др.

В зависимост от това за какво точно ще се използват плодовете след размразяване, те може да се замразят самостоятелно или в захарен сироп.

Предимството на замразените в захарен сироп плодове, е че те запазват цвета и вкуса си дори след замразяването.

Плодовете, които ще се замразяват, трябва да се измият много добре, да се подсушат и след това да се поставят в полиетиленови торбички, а ако ще ги замразявате в сироп - в пластмасови съдове. Плодове като кайсии, круши, череши, праскови и дюли се препоръчва предварително да се бланшират, а след това да се замразяват в захарен сироп.

Малините, ягоди, боровинки и други горски плодове могат да се замразяват и самостоятелно. При тях се препоръчва първо да се наредят в тава и да се замразят за няколко часа, след което да се разпределят по пликове и отново да се приберат във фризера.

Плодовете, замразени във фризер, имат около 6 месеца срок на годност. Те се отпускат за 2-5 часа на стайна температура и трябва да се консумират веднага след размразяване. Не бива да се опитвате да ги замразявате повторно или да ги съхранявате по-продължително време.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати