Не е достатъчно да ядете месо само веднъж в седмицата. Това означава, по прости сметки, че ще консумирате месно ястие само четири пъти месечно.
Това е твърде малко като честото и може да доведе до появата на някои дефицити.
Месото е много важна част от храненето на човека, тъй като съдържа ключови компоненти, жизнено важни за нашето здраве. Например - желязо, витамини от група В, цинк, аминокиселини, протеини, мазнини, витамин А, известни количества витамин D и др.
При консумация на твърде малко месо може да се стигне до липса на всеки от изброените елементи, а това е много неблагоприятно за здравето. В резултат може да се развие анемия (поради липса на желязо и витамин В), да се отключат алергични процеси, да се влоши състоянието на нервната система, сърдечно-съдовото здраве, храносмилането и на други системи.
Също липсата на хранителните вещества се отразява и на външния вид - кожата, косата, ноктите, осанката (тя може да е отпусната и вяла заради липса на енергия, отпуснати мускулите и др.). Възможно е да се влоши зрението, да ви причернява при изправяне (особено при анемия), както и да усещате липса на сила и болки в мускулите.
Всъщност, според някои виждания, колкото по-рядко ядете месо, толкова по-здрави ще бъдете, защото ще „вкарвате“ по-малко тосини в организма си. Привържениците на тази идея смятат, че месните продукти може да навредят, ако се консумират в големи количества. Ако се придържате към тези идеи, помнете, че сте застрашени от дефицити, които трябва да попълните по някакъв друг начин.
В някои режими месото е изключва напълно и това лишава тялото от много хранителни вещества. Подобен строг режим задължително трябва да е придружен от получаването на всички липсващи вещества по алтернативен начин. Например чрез хранителни добавки и чрез други храни, които могат да компенсират някои елементи.
Коментари