Gotvach.bg»Съвети»Защо колбасите в България са пълни с Е-та?

Защо колбасите в България са пълни с Е-та?

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94231888
Защо колбасите в България са пълни с Е-та?

Със сигурност многократно сме чели за нежеланите съставки и добавките, които съдържат, консерванти, багрила, антиоксиданти. Нитрити, сулфити, фосфати са в диетата ни всеки ден и ние не сме наясно с това.

Ще изброим няколко най-често срещани добавки в преработените меса, студените меса, деликатесните меса и какво мотивира тяхната употреба.

Нитрити и нитрати (E-249-252) в колбасите

Нитрозамините са пряко свързани с появата на различни видове рак, особено рак на стомаха и дебелото черво.

Нитратите от растителен произход не показват същото ниво на токсичност, като тези, добавяни към преработеното месо.

Фосфати (E-339-341) в колбасите

Използването на фосфати в храните вече е забранено от няколко години в Европейския, включително и в България.

Фосфатите се използват за поддържане на сочността на месото за по-дълго време и изкуствено разширяват свежестта му.

Сулфити (E-221-228) в саламите и надениците

Те се използват главно за подобряване на визуалния вид на месото (характерния червен цвят), както и за удължаване на свежестта му. Сулфитите имат вредно въздействие върху здравето, унищожават витамин В1 и засягат астматиците.

Мононатриев глутамат (E-621) в колбасите

Ароматизатор и заместител на солта. Неговата функция е да увеличи вкуса на продукта, което го прави да ви изглежда по-вкусен; това е добавката, която ни кара да не можете да спрем да ядем, дори и да не сме гладни.

Можем да избегнем консумацията на много добавки с прост жест - ГОТВЕНЕ.

Първо, защо да не се научим да приготвяте домашно филе или домашни суджуци?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати