Със сигурност многократно сме чели за нежеланите съставки и добавките, които съдържат, консерванти, багрила, антиоксиданти. Нитрити, сулфити, фосфати са в диетата ни всеки ден и ние не сме наясно с това.
Ще изброим няколко най-често срещани добавки в преработените меса, студените меса, деликатесните меса и какво мотивира тяхната употреба.
Нитрити и нитрати (E-249-252) в колбасите
Нитрозамините са пряко свързани с появата на различни видове рак, особено рак на стомаха и дебелото черво.
Нитратите от растителен произход не показват същото ниво на токсичност, като тези, добавяни към преработеното месо.
Фосфати (E-339-341) в колбасите
Използването на фосфати в храните вече е забранено от няколко години в Европейския, включително и в България.
Фосфатите се използват за поддържане на сочността на месото за по-дълго време и изкуствено разширяват свежестта му.
Сулфити (E-221-228) в саламите и надениците
Те се използват главно за подобряване на визуалния вид на месото (характерния червен цвят), както и за удължаване на свежестта му. Сулфитите имат вредно въздействие върху здравето, унищожават витамин В1 и засягат астматиците.
Мононатриев глутамат (E-621) в колбасите
Ароматизатор и заместител на солта. Неговата функция е да увеличи вкуса на продукта, което го прави да ви изглежда по-вкусен; това е добавката, която ни кара да не можете да спрем да ядем, дори и да не сме гладни.
Можем да избегнем консумацията на много добавки с прост жест - ГОТВЕНЕ.
Първо, защо да не се научим да приготвяте домашно филе или домашни суджуци?
Коментари