gotvach.bg»Съвети»Защо да ядем чесън?

Защо да ядем чесън?

MarianeMariane
Джедай
2559575k
Защо да ядем чесън?

Чесънът е изключително полезен за човешкото здраве, в това няма никакво съмнение. Всъщност ползите от чесъна се дължат на жизненоважното химично съединение алицин, което освен това е и виновник за неговата специфична натрапчива миризма.

Смята се, че полезните свойства на чесъна са открити още преди три хиляди години. Дори през Първата световна война хирурзите са използвали чесъна като антисептик при лечение на рани.

Специалистите препоръчват редовната употреба на суров чесън при захарен диабет, както и при хора с високо наднормено тегло, заради способността на съдържащото се в чесъна вещество алицин, което прекратява окисляването на вредния холестерол.

Чесънът е препоръчителен и при хора, които страдат от високо кръвно налягане и тромбози, защото действа отпускащо на кръвоносните съдове. Редовната консумация на чесън води до отстраняване на проблеми с храносмилането и раздразнения на храносмилателния тракт.

Често може да чуете да определят чесъна като истинска природна аптека. Тоя е богат на селен, витамин C и кверцетин, както и на фосфор, калций, желязо, йод, сяра и др. Чесънът успешно се използва за лечение на очни инфекции и болести, както и при болки в ушите, защото има изразени противогъбични и антибиотични свойства.

Чесънът може да се използва за лечение на дизентерия, колит, диария и дори за отстраняване на глисти. При настинка и кашлица той е едно от първите неща, които трябва да вземете, както и при грижата за рани, които трудно заздравяват.

Има данни, че чесънът предпазва от появата и развитие на акне, както и че в комбинация с прясно мляко носи облекчение на хората, които страдат от астма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
Общо гласували: 3
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати