По дъската за рязане често има невидими замърсявания и съдържа рискове от развитие на бактерии. Особено дъската, която използваме за рязане на месо, има нужда от допълнително почистване.
Да измием дъската за рязане с вода и гъбичка не е достатъчно. Веднъж на няколко ползвания трябва да се почиства по-дълбоко, за да е не просто визуално почистена, а и дезинфекцирана.
Въпреки че повечето пластмасови дъски могат да се мият в съдомиялна машина, честото им подлагане на високи температури може да наруши цялостта им.
Почистване на дъски за рязане с белина
Един вариант за тяхното почистване е с белина. За да почистите дъската с белина разредете 1 чаена лъжица белина с 1 четвърт вода. Претрийте дъската с този разтвор и я оставете да седи с него няколко минути. След това я изплакнете хубаво с вода и оставете да изсъхне.
Дървената дъска също може да се почиства по този начин - изсипете разтвора върху нея, оставете го за няколко минути и измийте хубаво с топла вода. Белината ефективно убива микробите и отстранява дълбоките замърсявания.
Почистване на дъски за рязане с оцет
Ако предпочитате по-натурални методи за почистване, то можете да използвате оцет. За да почистите дървена дъска за рязане с оцет, полейте върху нея оцет и хубаво я претрийте. Още по-добре, ако не използвате гъба, а чист и влажен парцал. След това не е задължително да я изплаквате, но ако миризмата на оцета ви пречи, то можете да я изплакнете с вода и да я оставите да изсъхне.
А за почистване на пластмасовата дъска можете да използвате смесване на равни части оцет и сода в паста и с нея да претриете дъската. След това я изплакнете и оставете да изсъхне. Това ще почисти дъската и ще я дезинфекцира.
Коментари