Бланширането е процес на готвене, при който храната - обикновено плодове или зеленчуци, се потапя за кратко във вряща вода и след това веднага се прехвърля в ледена баня, за да се спре процесът на готвене.
Тази техника обикновено се използва за частично готвене на храна, за приготвяне за замразяване или по-нататъшно готвене.
Когато храната е бланширана правилно, вкусът, цветът, текстурата и хранителната стойност се запазват.
Изследванията показват, че богатите на магнезий банани могат да помогнат за спокойния сън.
Как да се разбере дали един банан е узрял? Избират се банани, които са ярко жълти и само с няколко кафяви петна по кората.
За да се бланшира този плод, се поставя голяма тенджера с вода да заври.
След като заври водата, се потапя плодът във врящата вода.
Така започва времето на бланширане, което по принцип е от 30 секунди до минута-две.
След като времето изтече, бързо се изважда бананът от кипящата вода и се потапя в ледена водна баня. Държи се в ледената вода толкова дълго, колкото е бил потопен във врящата вода.
Веднага след като се охлади бланшираният банан, се изцежда плодът от водата и се оставя настрана или за използване в рецепта, или за обработка за консервиране, сушене или замразяване.
Коментари