Вкусната, лесна рецепта за спагети Болонезе е семейна класика и изисква минимални усилия, за да бъде приготвена.
Ако пък имате и деца, спагети Болонезе вероятно е обичайно приготвяно ястие от асортимента ви с рецепти. Готви се по-често, а децата със сигурност изяждат цяла чиния с удоволствие и апетит.
Сосът Болонезе е бавно приготвен месен сос (80% телешко и 20% свинско месо), овкусен със зехтин, сухо бяло вино, лук, моркови, домати, чесън, пармезан и подправки като целина, дафинов лист, черен пипер, червен пипер, захар и сол.
Целината и дафиновия лист могат да се заменят с босилек и риган. Всичко е въпрос на вкус, макар и в класическата рецепта да е определено.
Ключът към развитието на вкуса е да се остави сосът да се готви на много слаб огън за 90 минути. Това удължено време за готвене гарантира, че сушените билки омекват в соса, а лукът и чесънът се топят като подправки за Болонезе.
Не би следвало да има притеснение относно добавянето на захар. Повечето консервирани домати са малко кисели и захарта помага да се подобри вкусът на доматите, и да се премахнат всякакви кисели нотки.
В Италия ястието най-често се сервира с плоска паста като талиатели, но по целия свят спагетите са популярен избор за комбинация с месния сос.
Коментари