Gotvach.bg»Съвети»Как да предотвратим обезцветяването на картофите

Как да предотвратим обезцветяването на картофите

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
942641k
Как да предотвратим обезцветяването на картофите

Веднага щом оставите обелени или нарязани картофи, процесът на окисление започва и картофите стават кафяви. Окисляването е химическа реакция, която не влияе върху годността за консумация на картофите, но променя цвета им.

Можете да се обелят сурови картофи и да се съхраняват в купа със студена вода в хладилника до един ден, преди да се използват.

Как да предпазят обелените картофи от обезцветяване

След като са обелени и нарязани картофите на дъска за рязане, може да се използва един от следните методи, за да се предотврати окисляването:

- Нанася се киселина върху картофите. Добавя се лимонов сок или оцет към цели, нарязани на кубчета или резени картофи. Добавя се киселина в купа с вода и след това се добавят картофите. Киселинната течност ще промени pH на картофите, за да спре окисляването;

- Покриват се картофите с вода. Поставят се картофите в купа със студена вода, докато се приключи беленето им или нарязването им. Студената вода забавя процеса на окисляване, но няма да го спре напълно. Този метод е особено добър вариант, ако се планира да се готвят картофите веднага, след като се обелят или нарежат. Студената вода е най-добрият вариант, но водата със стайна температура също ще работи в краткосрочен план;

- Поставят се картофите в подсолена вода. Нарязаните картофи се потапят в подсолена вода, тъй като комбинацията от вода и сол предпазва окисляването. На всеки четири литра вода се добавя около една чаена лъжичка сол в голяма купа или тенджера. Добавят се картофите и след това се покрива купата с найлоново фолио. След което се поставят в хладилника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати