Gotvach.bg»Съвети»Как да разпознаем зелената мухоморка?

Как да разпознаем зелената мухоморка?

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
1745
Как да разпознаем зелената мухоморка?

Зелената мухоморка е най-отровната и опасна гъба.

Тя има редица отличителни черти и ако намерите поне една от тях, препоръчително е да се откажете да събирате тази гъба: торбесто пръстенче на стъблото, "калъфче" в основата на стъблото и бял цвят на пластинките.

Най-често зелената мухоморка се бърка със зелена гълъбка и печурка. За да не направите сериозна грешка, трябва внимателно да проучите гъбата.

Зелената мухоморка има „пола“ в горната част на гъбата, гълъбката не може да се похвали с такава украса.

Зелената гълъбка няма калъфче в основата на стъблото.

Гълъбката има приятна миризма.

Пластинките на печурката имат розови или кафеникави оттенъци, докато тези на зелената мухоморка са винаги бели. При счупване месото на печурката става жълто или червено. Ароматът на печурката е подобен на миризмата на бадеми или анасон.

Зелената мухоморка съдържа няколко вида отрови и всички те са смъртоносни, за тях няма противоотрова. Отровите на гъбата не се унищожават при топлинна обработка, сушене, при мариноване и осоляване.

Освен това не само самата гъба е отровна, но и нейните спори. Ето защо, ако зелената мухоморка попадне в кошницата ви, трябва да се отървете от всички гъби, които са там - те също могат да станат опасни за здравето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен