Откъснатите кочани царевица могат да издържат различно време в зависимост от начина на съхранение:
Царевица при стайна температура
Ако царевицата се съхранява на стайна температура, тя обикновено започва да губи своята сладост и свежест в рамките на 1-2 дни. Скорбялата в зърната започва да се превръща в захари, което променя вкуса ѝ.
Царевица в хладилник
При правилно съхранение в хладилник, царевицата може да издържи до 5-7 дни. За да запазите свежестта й, е добре кочаните да се увият в пластмасова обвивка или да се поставят в запечатващ се плик.
Замразена царевица
Ако искате да съхраните царевицата за по-дълго време, можете да я замразите. Преди това се препоръчва бланширане (леко варене за няколко минути), след което царевицата може да издържи до 8-12 месеца във фризера без значителна загуба на качество.
С времето качеството на откъснатата царевица се влошава, като основните промени са свързани със загуба на сладост, хрупкавост и свежест на зърната.
Ако планирате да консумирате царевицата в рамките на няколко дни, съхранението в хладилник е най-добрият вариант за запазване на вкусовите качества.
Замразяването е отличен метод за дългосрочно съхранение, особено ако имате голямо количество царевица и не можете да я изконсумирате веднага.
Все пак за най-добро вкусово преживяване препоръчително е царевицата да се консумира възможно най-бързо след откъсване, когато е в пиково състояние на свежест.
Вижте също съветите за вкусна печена царевица, както и хранителния състав на царевицата.
Коментари