Току-що започнахме да събираме големи вкусни плодове, а вече е есен. Храстите са окачени със зелени домати и ще бъде жалко, ако цялата работа по грижата за тях е напразна.
Веднага след като настъпят есенните студове и температурата падне до +10 градуса по Целзий, доматите трябва да бъдат събрани, за да не се излагат на опасност от замръзване. В допълнение, есенното охлаждане допринася за появата на късна болест, която засяга както храстите, така и самите плодове.
Оптималната температура за съхранение на зелени домати се счита за от +13 до +15 ℃ с ниво на влажност 80%. Няколко плода могат да се поставят на слънце за бързо узряване и консумация. Ако има много домати, по-добре е да ги съхранявате на сенчесто място, за да узреят по-равномерно.
За ускоряване на зреенето - на тъмно и в затворено газово пространство (традиционно в ботуш под леглото) на топло и сухо място. Но някои от тях все още ще изгният просто защото са заразени с нещо, което вече е в градината.
Светлината удължава "живота" на хлорофила, а на тъмно той се разпада по-бързо.
Началото на зреенето се характеризира с млечнобял или светло оранжев цвят. Такива плодове могат да се берат и те определено ще узреят.
Когато семената узреят, те отделят газ етилен, под въздействието на който плодовете бързо омекват и узряват. Следователно затвореното газово пространство (увийте го в нещо вълнено, но не в найлонов плик, където всичко бързо ще изгние поради повишена влажност) допринася за натрупването на този газ около плодовете и ускорява узряването.
Доматите трябва да се отстраняват от храстите много внимателно, за да не се повреди кожата. Беритбата се извършва късно сутрин на слънчев ден, когато сутрешната роса вече е изсъхнала и дъждът не е намокрил доматите.
Доматите могат да получат късна болест от хипотермия и влага.Затова събрани, измийте зелените домати в много гореща вода, откъснете стъблата, изсушете ги и ги оставете да узреят в дома ви. Вече червените домати могат да се съхраняват в неотопляема лоджия.
Събраните мокри плодове могат да изгният. Ако не е възможно да изчакате сух ден, трябва внимателно да избършете всеки домат със суха мека кърпа или салфетка.
Ако не се нуждаете от бързина и едновременност на узряване, тогава е достатъчно просто да го разпръснете на тъмно на един слой (така че плодовете да се проветряват) - или върху вестник под леглото, или в мрежести кутии на един слой в тъмен килер.
Вижте още за какво са полезни зелените домати и още идеи какво да сготвим със зелени домати.
Коментари