Gotvach.bg»Съвети»Какво е Малеби?

Какво е Малеби?

Какво е Малеби?
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
6.50 лв.

Малеби е нещо средно между млечно желе и млечен пудинг. Самото име има общи корени с думата „мляко“ и се приготвя от мляко или сметана, които се сваряват със захар и нишесте.

Ястието е популярно в целия Близък изток, особено в Турция, Сирия, Израел и Ливан.

Понастоящем десертът Малеби се приготвя на водна или млечна основа, понякога с добавяне на сметана, и се сгъстява с царевично нишесте.

Малеби се подслажда и подправя с розова вода и други добавки.

След приготвянето и охлаждане Малебито ще се втвърди и може да се сервира в чаша или обърнато върху чинийка в допълнение от разнообразни топинги.

Понякога Малеби се приготвя с вода, кокосово или бадемово мляко.

Може да се основава на обикновено мляко и вода, мляко и сметана - във всякакви пропорции.

Вкусният и свеж десерт, както всички велики изобретения, е толкова прост, колкото и мистериозен.

Как се прави Малеби

За приготвянето на Малеби са необходими:

2 чаши вода

2 чаши мляко

4 супени лъжици царевично брашно

супена лъжица и половина захар

една лъжица розова вода

портокалов сироп

добавки:

нарязани фъстъци, кокос.

Начин на приготвяне на Малеби

- Сварете вода в тенджера;

- В отделен съд смесете царевичното брашно със студеното мляко (за да не стават бучки) и добавете към врящата вода;

- Добавете захарта и розовата вода и разбъркайте около 5 минути, докато получите много гъста текстура;

- Изсипете сместа в отделни чаши за сервиране, охладете навън до стайна температура и покрийте с найлоново фолио;

- Оставете в хладилника за поне 3 часа;

- Преди сервиране се залива със сироп .

В идеалния случай Малеби трябва да се охлади за поне 4 часа или - още по-добре, за една нощ. Това време за втвърдяване помага на десерта да стегне и да развие правилната текстура.

Сезонни вариации на Малаби

Малеби може да се украси с разнообразие от сезонни плодове, за да добави свежи и живи вкусове. През лятото украсете с резени манго или праскова, а през зимата опитайте семена от нар или резенчета портокал за празнична нотка.

Допълнителни съвети:

- Можете да използвате краве мляко или заместители като кокосово мляко, бадемово мляко или соево мляко за тези, които предпочитат веган версия;

- Царевично брашно – това е съставката, която придава уникалната текстура на Melbi. Сгъстява млякото в гладък пудинг;

- Захар - за нежна сладост;

- Розова вода или вода (вода от портокалов цвят) - за добавяне на уникален ароматен вкус, който характеризира Малебито. Можете да комбинирате двете за богат и интересен вкус;

- Кокосово масло или масло – за обогатяване на текстурата и придаване на кремообразна и по-дълбока текстура;

- Захарен сироп - приготвя се от захар и вода, за украса и сладост отгоре;

- Ядки и кокосови стърготини - украса отгоре за придаване на хрупкавост;

- Горски плодове или концентрат от малини/ягоди - за придаване на цвят и балансирана киселинност.

Вижте още какво е Ашуре и каква е тайната за направа на Ашуре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен