Малеби е нещо средно между млечно желе и млечен пудинг. Самото име има общи корени с думата „мляко“ и се приготвя от мляко или сметана, които се сваряват със захар и нишесте.
Ястието е популярно в целия Близък изток, особено в Турция, Сирия, Израел и Ливан.
Понастоящем десертът Малеби се приготвя на водна или млечна основа, понякога с добавяне на сметана, и се сгъстява с царевично нишесте.
Малеби се подслажда и подправя с розова вода и други добавки.
След приготвянето и охлаждане Малебито ще се втвърди и може да се сервира в чаша или обърнато върху чинийка в допълнение от разнообразни топинги.
Понякога Малеби се приготвя с вода, кокосово или бадемово мляко.
Може да се основава на обикновено мляко и вода, мляко и сметана - във всякакви пропорции.
Вкусният и свеж десерт, както всички велики изобретения, е толкова прост, колкото и мистериозен.
Как се прави Малеби
За приготвянето на Малеби са необходими:
2 чаши вода
2 чаши мляко
4 супени лъжици царевично брашно
супена лъжица и половина захар
една лъжица розова вода
портокалов сироп
добавки:
нарязани фъстъци, кокос.
Начин на приготвяне на Малеби
- Сварете вода в тенджера;
- В отделен съд смесете царевичното брашно със студеното мляко (за да не стават бучки) и добавете към врящата вода;
- Добавете захарта и розовата вода и разбъркайте около 5 минути, докато получите много гъста текстура;
- Изсипете сместа в отделни чаши за сервиране, охладете навън до стайна температура и покрийте с найлоново фолио;
- Оставете в хладилника за поне 3 часа;
- Преди сервиране се залива със сироп .
В идеалния случай Малеби трябва да се охлади за поне 4 часа или - още по-добре, за една нощ. Това време за втвърдяване помага на десерта да стегне и да развие правилната текстура.
Сезонни вариации на Малаби
Малеби може да се украси с разнообразие от сезонни плодове, за да добави свежи и живи вкусове. През лятото украсете с резени манго или праскова, а през зимата опитайте семена от нар или резенчета портокал за празнична нотка.
Допълнителни съвети:
- Можете да използвате краве мляко или заместители като кокосово мляко, бадемово мляко или соево мляко за тези, които предпочитат веган версия;
- Царевично брашно – това е съставката, която придава уникалната текстура на Melbi. Сгъстява млякото в гладък пудинг;
- Захар - за нежна сладост;
- Розова вода или вода (вода от портокалов цвят) - за добавяне на уникален ароматен вкус, който характеризира Малебито. Можете да комбинирате двете за богат и интересен вкус;
- Кокосово масло или масло – за обогатяване на текстурата и придаване на кремообразна и по-дълбока текстура;
- Захарен сироп - приготвя се от захар и вода, за украса и сладост отгоре;
- Ядки и кокосови стърготини - украса отгоре за придаване на хрупкавост;
- Горски плодове или концентрат от малини/ягоди - за придаване на цвят и балансирана киселинност.
Вижте още какво е Ашуре и каква е тайната за направа на Ашуре.
Коментари